Natursty­rel­sens tjene­ste­bo­lig i Thy

TRÆBYGGERI I SKOVEN

Hvornår: 

2020

Hvor:

Klitmøller

Areal:

153 m2

Bygherre:

Naturstyrelsen

Nær det naturskønne Klitmøller i Thy finder man Naturstyrelsens tjenestebolig. Her bor den lokale skovløber med sin familie i et fint og enkelt træhus, som BJERG tegnede i 2019.
Huset falder naturligt ind i omgivelserne uden at forstyrre hverken mennesker eller natur. Selv efter arbejde kan skovløberen nyde den smukke natur, da omgivelserne træder helt ind i husets stue og køkken via de store vinduespartier.

Huset i Thy er opført efter passivhus principperne, og har et CO2-aftryk på 5,1 kg CO2/m2/år, hvilket er markant bedre end det ”frivillige bæredygtighedskrav” på 8 kg/m2/år, som er besluttet fra 2023.

Naturstyrelsens tjenestebolig i Thy 1 | Bjerg Arkitektur

TRÆBYG­GERI MED LAVT CO2-AFTRYK

Husets lave CO2-aftryk skyldes både design og materialevalg. En væsentlig klimareduktion sker allerede i starten af designprocessen, når husets orientering besluttes. Via vinduernes og de primære rums orientering mod syd udnyttes solens varme til fulde, hvilket reducerer husets samlede energibehov.

Huset består hovedsageligt af træ, og i stedet for glasuld anvendes træfiber til isolering, da det i højere grad kan optage og transportere fugt. Huset har en tæt og velisoleret klimaskærm, da det reducerer energibehovet og dermed minimerer CO2-udledningen.

Den tætte klimaskærm skaber også et sundt indeklima uden kuldebroer.
Naturstyrelsen er begejstrede for boligen: ”I Thy har vi ikke kun fået en smuk bolig. Men også en bolig som reelt rykker ved et CO2-regnskab, har et sundt indeklima og lave omkostninger til drift og vedligehold. Vi har valgt at bygge i træ for at understrege Naturstyrelsens rødder, og finder at BJERG Arkitektur med et enkelt design har formået at få huset til at smelte elegant ind i omgivelserne,” Kim Røjgaard, økonomichef, Naturstyrelsen.

Naturstyrelsens tjenestebolig i Thy 3 | Bjerg Arkitektur
Naturstyrelsens tjenestebolig i Thy 5 | Bjerg Arkitektur