Born­holms Hospital

MAJOR ENERGY RENOVATION PROJECT

Where:

Rønne

Builder:

Region Hovedstaden

In 2017, Bornholm Hospital was modernized and energy renovated to super low energy+. Thermal bridges in the existing concrete and brick building have been removed by an exterior climate screen renovation. This involved new windows, doors and more insulation. The renovation provides indoor climate improvements for the benefit of patients, relatives and employees. There is evidence that south-facing bedrooms and lots of daylight provide a shorter treatment time.

Bornholms Hospital 1 | Bjerg Arkitektur

SOLAR CELLS AS AN INTE­GRATED AND AESTHETIC PART OF THE FACADE 

Solar cells do not need to be hidden away on the roof. On the other hand, they can become an integrated and aesthetically pleasing part of building facades – as here at Bornholm Hospital. The facade design was developed together with the company Solar Lab, which supplied the PV panels. The sunlight is reflected on the long facades, which at the same time replace a facade covering. The special panels reflect small specific spectra (colors) of the sunlight,

so that the viewer gets a vary­ing view of the facade, which changes color in line with the circa­dian rhythm and season. It gives the facade struc­ture and substance.
The hospi­tal has become a beacon when arriv­ing by boat or plane, or moving around Rønne — not only for health but also for how we will use the sun as our only sustain­able energy source in the future.

Bornholms Hospital 3 | Bjerg Arkitektur
Bornholms Hospital 5 | Bjerg Arkitektur