Hjør­ring daycare

DGNB-GOLD

When:

2022

Where:

Hjørring

M2:

2.000

Builder:

Hjørring Kommune

From October 2022 Hjørring Børnehus will be for a safe institution for approx. 185 children, 40 employees and children at the special section "Viben". The kindergarten have a lot of different opportunity for the children to
learn and play in smaller and bigger groups - both inside and outside on the playground.

Sustainability plays a central role in the whole process. The building is pre-certified for DGNB Gold, and it is a low-energy building with a focus on circular economy - i.a. recycled bricks are incorporated, and the basement from the school Godthåb, which was previously located on the site, is reused to a certain extent.

Hjørring daycare 1 | Bjerg Arkitektur

“THE SMALL IN THE BIG”

To ensure clarity for parents and children, we have worked with the concept: "the small in the big". The physical design of the building supports the fact that the daycare is divided into two departments from the parents' and children's perspective, but with one common management, one unified staff group and one common value base.
The building is placed in the north-eastern part of the plot with a curved L-shaped building which is distributed over two staggered floors that adapt to the rising terrain on the site.

Common areas are focused around a common axis through the floors, which gives access to the differ­ent levels.
Anchored in Hjør­ring Munic­i­pal­i­ty’s day care policy that all chil­dren are part of a devel­op­ing envi­ron­ment, BJERG has a close collab­o­ra­tion with the munic­i­pal­ity, educa­tors and parent representatives.

Hjørring daycare 3 | Bjerg Arkitektur